The Hanmaid’s Tale – un serial distopic foarte captivant

O femeie alearga in padure, cu fiica sa de mana si aude cum cei care o urmaresc se apropie. Oamenii se arunca asupra sa, o smulg pe fiica sa din brate, fara sa le pese de urletele lor si de plansetele lor. O regasim apoi pe femeie, imbracata in rosu, dar aceasta nu mai are sot, nu mai are fiica, nu mai are loc de munca si nu mai are nici sot, nici drepturi. Nu mai are nici macar nume. Nici viata sa proprie. Offred este de acum inainte o servitoare intr-o lume devastata de infertilitate, adica proprietatea unui om puternic.

Bine ati venit in serialul The Handmaid’s Tale si universul sau distopic.

Serialul are un scenario stralucitor si anxiogen. Intr-un viitor apropiat, foarte aproape de catastrofe ecologice, doar o minoritate din femei nu sunt sterile. Intr-o America rebotezata Republica Gilead, rupta de restul lumii si condusa de o oligarhie patriarhala si religioasa, femeile sunt rapite si reduse la stadiul de servitoare in familiile unor oameni puternici. In fiecare luna sunt obligate sa ia parte la o ceremonie impusa de stapani, cu raporturi sexuale, in prezenta sotilor, in speranta unei sarcini…

Una dintre ele insa, Offred bineinteles, viseaza la libertatea sa pierduta si mai ales la fiica de care a fost despartita.

Serialul, adaptat dupa un clasic al anticipatiei distopice, semnat de Margaret Atwood si aparut in anul 1985, este puternic, socant si emotionant in acelasi timp.

Si in ciuda faptului ca opera din care s-a inspirat serialul a aparut in anul 1985, serialul rezoneaza cu actualitatea mai mult ca niciodata. Cu era Donald Trump mai ales si cu persistenta patriarhatului.

Serialul are un casting perfect. Eroina este interpretaa de catre Elisabet Moss, deja uimitoare in Into the Lake si Mad Men. Demonstreaza aici din plin ca face parte din actritele care trebuie urmarite indeaproape. Alaturi de ea o mai regasim pe Samila Wiley din Orange is the New Black.

Serialul este unul foarte feminist si are capacitatea de a trezi in noi revolta si manie.

Lasă un răspuns