The Father: Anthony Hopkins este magistral într-o dramă despre Alzheimer

In Father (2020), Anthony Hopkins interpreteaza rolul unui barbat care sufera de Alzheimer, care isi pierde incetul cu incetul reperele sub privirea neputincioasa a fiicei sale intepretate de actrita Olivia Colman. Merita aceasta drama sa fie vizionata?

Maladia Alzheimer a fost tratata intr-un numar mare de filme de-a lungul anilor. Este cazul si polarului The Pledge sau mai recentului Relic, un film horror care abordeaza intr-o maniera bulversanta patologia si ereditatea sa. Chiar daca ia forma unei drama clasice, The Father poseda mecanisme de scriere care creeaza o tensiune surda.

Noua adaptare a piesei Le père, realizata de catre Sandrine Kiberlain si regretatul Jean Rocherfort, filmul lui Florian Zeller scufunda spectatorul intr-un apartament din Londra. Chiar daca decorul ramane acelasi pe aproape intreg parcursul filmului, elementele se schimba si unele actiuni devin ingrijoratoare.

In acest mediu calm insa apasator, Anthony (Anthony Hopkins), un pensionar, duce o viata normala in aparenta. Adesea, batranul este cuprins de un sentiment de confuzie, de senzatia ca se afla in alta casa, de senzatia ca traieste unele momente de mai multe ori. O situatie pe care incearca din rasputeri sa o relativizeze si sa nu discute despre ea cu fiica sa Anne care il viziteaza in mod regulat.

Povestea din The Father este previzibila insa interesul acestui lung-metraj consta in modalitatea sa de a multiplica efectele de punere in scena pentru a crea zapaceala care il cuprinde uneori pe personajul principal.

Chiar daca decorurile sunt limitate, evolueza in permanenta. Obiectele dispar, altele reapar, la fel ca si protagonistii care vin si pleaca in apartamentul unui batran care este din ce in ce mai temator in fata acestor schimbari.

Planuri similar revin de-a lungul intregului film si ne ofera un mediu calduros in fata schimbarilor imprevizibile provocate de boala.

Pentru acest rol, Athony Hopkins a primit un premiu Oscar pentru cel mai bun actor. Ne ofera una din cele mai complexe interpretari din intreaga sa cariera.

Lasă un răspuns